O nas
Restauracja IL Gusto
Nasza historia
Pomysł na stworzenie naszej Pizzerii został zainspirowany wizytą w L'Antica Pizzeria da Michele w Neapolu. Jest to pizzeria, uważana przez znawców pizzy za najlepszą pizzerię na świecie. Pizzeria serwuje 2 rodzaje pizzy - marinara oraz margherita –wypiekane oczywiście w piecu opalanym drewnem. Bardzo proste, jednak, kiedy rozpoczynamy jedzenie, dzieje się coś bardzo dziwnego... przestaje mieć znaczenie to że na ulicy było brudno, że w lokalu wystrój przypomina czasy realnego komunizmu w Polsce. Nie ma nawet znaczenia to że syn czy kuzyn właściciela, który kasuje euro, pali papierosy w lokalu ... nam zabrakło słów. Prostota w czystym wydaniu, ale zbudowana na wyjątkowych składnikach - to niezapomniane doznanie kulinarne.
Właśnie te smaki przenosimy dla Was do Lęborka. Pracujemy na tych samych składnikach bazowych: długo dojrzewające ciasto, sos z pomidorów san marzano (hodowanych na ziemi wulkanicznej z Wezuwiusza tylko między Neapolem a Salermo), mozzarella di bufala, mąka 00, piec opalany drewnem, nie filtrowana oliwa.
Nasza Pizza charakteryzuje się tym, że jej brzegi są wysokie na ok 2cm i chrupiące, natomiast ciasto w środku pizzy ma zaledwie 1,5 do 2 mm, jest wilgotne i miękkie.
Nasza Pizza jest inna niż te, które znajdziecie w naszym mieście i takie też było nasze założenie. Ma być inaczej, wyjątkowo, czasem ma się coś trochę przypalić, mieć kształt "podobny" do okręgu, ale ma wyjątkowo smakować, „Vero Italiano gusto” (prawdziwy włoski smak).
Do naszej restauracji wprowadziliśmy część japońskiej kuchni - Sushi. Przygotowywane jest zawsze ze świeżych, wysokiej jakości składników. Przyjdź i przekonaj się sam :)